4) Gavik – Lappudden

Höga Kustenleden Etapp 4, Fakta:

Sträcka: Gavik – Lappudden
Avstånd: 11,58 kilometer
Svårighetsgrad: Lätt vandring

Höga Kustenleden Etapp 4, Vandringen:

Höga Kustenledens fjärde etapp börjar vid Gavik. Om du börjar din vandring härifrån så finns det parkeringar vid den allmänna vägens slut.

Höga Kustenleden Etapp 4, Detaljerad Sträckbeskrivning

Leden fortsätter sedan bort mot Svartviken varifrån du kan göra en kort avstickare upp på Älgaberget. På toppen av Älgaberget bjuds du inte bara på en vacker utsikt över Höga Kusten. Här finns även ett vindskydd samt en eldplats.

Ryd och Rydtjärnen
Fortsätt Höga Kustenleden norrut och du kommer snart till Ryd där det finns ett torrdass för behövande. Här kan du även gå ut til Rydtjärnen som är ett bra fiskevatten. Här finns öringsbestånd som årligen komletteras genom yngelinsättning. För fiskekort kontaktar du Mädans Fiskevårdsområde.

Rödklitten
Fortsätt vandra Höga Kustenleden norrut från Ryd och strax innan Dyänget kommer ytterligare en avstickare till Rödklitten. Detta är en av några avstickare som du verkligen måste göra.

Rödklitten är ett berg med branta sidor som förr i tiden användes som en tillflyktsborg i orostider. Den 700 meter långa vandringen från parkeringsplatsen är dock rätt krävande. Idag är en kallmurad stenmur det enda som består av den fornborg som en gång i tiden stog här. Men den stora belöningen är den vackra utsikten över Gaviksfjärden med Mädansviken.

Lappudden
Målet på den fjärde etappens vandring av Höga Kustenleden är Lappudden vid Vågnäsfjärden.

Höga Kustenleden Etapp 4: Mat och Logi för vandrare

Lappudden
Lappudden har en historiska bakgrund som samisk boplats och jordbruk och ligger vackert belägen vid Vågnäsfjärden.
Extern länk till Lappudden >>

Olivlunden Bed and Breakfast
Olivlunden Bed and Breakfast har 30 rum  med möjlighet till självhushåll, handikappvänliga lägenheter på 1 r.o.k. och familjerum med 4 bäddar. Sammanlagt ca 70 bäddar. Här finns även matservering.
Extern länk till Olivlunden Bed and Breakfast >>

Pensionat Kiörningsgården
Pensionat Kiörningsgården ligger i byn Köring och är ett 75-årigt pensionat med 20 rum, 40 bäddar. Det finns varmt och kallt vatten på rummet, toa och dusch finns i korridoren.
Kontakt: 0613-20033